2013. február 1., péntek

Ha Vackor házak, akkor Jakab-hegy

Kedves olvasóm, Barabás Jánosné Adonyból már többször is járt a Vackor házakban, és mindig meg volt elégedve a vendégszeretettel. A nekem küldött megjegyzésében megemlítette, hogy a Jakab-hegy számtalan kincset, és látnivalót kínál.

Arra gondoltam, hogy ha ilyen kedvesen ajánlotta a hegy látnivalóit, nézzünk egy kicsit utána, miről is van szó pontosan. :-)


Jakab-hegy a nyugati Mecsek legmagasabb, 602 méteres csúcsa, ami Pécs mellett, Kővágószőlős határában emelkedik. A hegy tetején található az István-kilátó, attól délre, 540 m magasságban pedig egy másik kilátó, ahonnét káprázatos kilátás nyílik az előtte elterülő medencére.



Ami a látnivalókat illeti, valóban akad belőlük néhány. A Remetebarlang, a Kőtornyok, vagy a Pálos kolostor mind-mind olyan nevezetességek, melyek hordoznak magukban valami különlegességet.

Remetebarlang
A Jakab hegy déli letörésénél egy valószínűleg mesterséges eredetű barlang, mely két bejárattal rendelkezik. A neve ellenére kevesen hisznek abban, hogy remeték készítették volna, sokan azt gondolják, hogy amikor létrejött, akkor még nem éltek remeték.
Azt mondják, hogy valószínűleg egy pálos szerzetes élt benne, innen eredhet az elnevezése. 

(Forrás: Wikipédia)

A látvány mindenesetre nagyon szép és érdekes, ha arra jártok, mindenképp nézzétek meg. A hiedelem szerint, az a lány, aki átbújik rajta, még abban az évben férjhez megy. :-)

Kőtornyok, vagy Babás-szerkövek 


A legenda szerint Cserkúton élt réges-régen két, egymással folyton versengő gazdag család. Egyszer egy koldus vetődött el hozzájuk, akit mindkét helyről kidobtak, mire megátkozta őket; azt kívánta, váljanak kővé akkor, amikor a legboldogabbak akarnak lenni. Mindkét gazdának volt egy-egy leánya, akik ugyanaznap mentek férjhez. Az egyik lakodalom már épp visszafelé tartott a Jakab-hegyi pálos kolostorból, ahol az esküvőt tartották, mikor a másik család násznépe még csak úton volt felfelé. A történet szerint ott találkoztak, ahol a legkeskenyebb az út a mély szakadék felett. Mivel egyik sokadalom sem akart kitérni a másik útjából, vitába bocsátkoztak, melyben a két örömapa egyszerre mondta ki, hogy inkább kővé válnak, de ki nem térnek a másik elől. A mese szerint így is történt, nyomban kővé vált mindkét vendégsereg és azóta is ott állnak a Jakab-hegy oldalában.
(Forrás: Wikipédia)

A középkori Pálos kolostor


1225-ben egy Bertalan nevű pécsi püspök gyűjtötte össze a remetéket, akik a Mecsekben éltek. Az ő számukra építette a kolostort.
Pusztulásának és feltárásának történetét elolvashatjátok az alábbi linken:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése