2012. március 7., szerda

3 egészséges étel - bográcsban készítve

Ha a bográcsozásra gondolsz, neked is elsőként a bográcsgulyás, a paprikás csirke és a különböző pörköltek jutnak eszedbe?
Pedig bográcsban számtalan étel elkészíthető, olyanok is, melyek amellett, hogy nagyon finomak, táplálóak is. Ezekből gyűjtöttem most össze nektek egy csokornyit.
A megadott mennyiségek 4 személyre szólnak.

Bazsalikomos, olaszos csirke - bográcsban elkészítve

Hozzávalók:

1 egész csirke
sárgarépa
petrezselyemgyökér
1 fej vöröshagyma
400 g hámozott paradicsomkonzerv vagy friss paradicsom
3 gerezd fokhagyma
oregano
bazsalikom







Elkészítés:
A csirkét feldaraboljuk, a hagymát apróra vágjuk és a zöldségeket és a paradicsomot felkarikázzuk. A bográcsban zsíron megdinszteljük a hagymát, erre tesszük a csirkét és a zöldségeket, majd átpirítjuk. Ráöntjük a paradicsomkonzervet vagy friss paradicsomot, megszórjuk bazsalikommal, oreganoval, majd zúzott fokhagymát adunk hozzá. Kevés vizet öntünk alá, és készre pároljuk. Köretként friss salátát vagy rizst adunk mellé.



Citromos csirkeleves bográcsban

Hozzávalók:

1 egész csirke
1 fej vöröshagyma
1-1 zöld és pirospaprika
4 szárzeller szár
3 sárgarépa
4 tojássárgája
2 citrom leve
1 csésze rizs
olaj
őrölt fekete bors



Elkészítés:
A csirkét feldaraboljuk, hagymát finomra aprítjuk, a répát és a zellert karikára, a paprikát kockára vágjuk. Tojássárgákat felverjük, és összekeverjük a citromlével. Olajon, fehéredésig sütjük a húsokat, rádobjuk a hagymát és átpirítjuk. Ezt követően hozzáadjuk a répát a zellert, paprikát. Sózzuk, borsozzuk, és kevés víz hozzáadásával 30 percig pároljuk. Rászórjuk a rizst, átforgatjuk, hogy jól összeforrósodjon, majd az egészet készre főzzük.



Francia lecsó, azaz ratatouille - ez is bográcsban készül

Hozzávalók:

2 padlizsán
60 dkg cukkini
40 dkg paradicsom
3 paprika
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors
bazsalikom



Elkészítés: 
A padlizsánt vékony karikákra vágjuk, besózzuk és fél órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. A meghámozott paradicsomot felkockázzuk, paprikát és cukkinit felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk. Olívaolajon átsütjük a padlizsánt, rászórjuk a hagymát és megdinszteljük. Ezután rátesszük a cukkinit és a paradicsomot, fűszerezzük és rátörjük a fokhagymát. 20 percig pároljuk, majd a paprikával együtt készre főzzük.


Ha neked is van bevált recepted és szeretnéd, hogy felkerüljön a blogra, küldd el nekem a mosolyhely@gmail.com e-mail címre.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése