2012. február 3., péntek

Babafejek a karón

A helyszín Jásd, az időpont 2004 november. Ez a történet még abban az időben játszódik, amikor fiatalon, gyerekek nélkül vágtunk neki kis hazánknak és felfedezni kívántunk egy olyan életmódot, ami pesti panelban nehezen kivitelezhető. A házat úgy választottuk ki, hogy lehetőleg minél kevesebb kényelmi funkció legyen benne. Sikerült.
Tökéletes választás volt a Jásdi vendégház hangulatos konyhájával és a csodálatos sparhelttel, ami a meleget szolgáltatta. Ez még abban az időben volt, amikor a háznak ez az egyetlen része működött, azóta tovább fejlesztették és sokkal többen is elférnek benne.


Hiába, ha valamit jól csinál az ember, azt mindenki szereti. Nem igaz? Mi is visszavágyunk.

Mi heten voltunk. A féktelen bulizásról és főleg az együtt töltött időről szólt minden, a fejünket csak kevésszer dugtuk ki a házikóból, tekintettel a hideg időre.
Mivel a falu picike zsákfalu a Bakonyban, így csak egy irányban tudtunk elindulni, a központ felé. A központban, közvetlenül a tűzoltóság után - mert bizony, tűzoltóság is van - , egyik oldalon a temető, a másikon egy igen bizarr kerttel megáldott házikó terült el. Hogy miért neveztem bizarrnak a kertet?

Valószínűleg nem ez lenne az első gondolatom, ha gyermekeim felnőnek és szeretném a babáikat újrahasznosítani. Éppen ezért kicsit furán is éreztük magunkat, amikor megláttuk a karóra aggatott babafejeket, akik figyelemmel kísérték minden mozdulatunkat, míg elsétáltunk a kert előtt. De ez még nem volt minden.

Hazafelé vettük észre, hogy az úttest közepén egy fekete maszat díszeleg. Közelről már felismerhetővé vált, hogy egy szerencsétlenül járt macska az áldozat. Olyan érzete támadt az embernek, mintha minden arra haladót büntetne szegény a tekintetével. Az egész testéből gyakorlatilag a feje volt az egyetlen, ami figyelte az utat. Közben kacsintott.
Nincs erre jobb szó, minden sétánknál köszöntünk neki, annyira élethű volt.

Jásd varázslatos kis falu. Többször is jártunk ott, talán pont ezért. A Tési szélmalmok, a Római fürdő, a kis házikó és az összes extra, babafejestül és macskástúl, emlékezetessé teszi minden megtörtént pillanatát. A házigazdák kedvességéről nem is beszélve.


Te voltál már Jásdon?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése