2012. február 23., csütörtök

Neked adom, vigyázz rá!

Mivel elég sokan érdeklődtetek a híres-nevezetes káposztás-birka recept iránt, úgy döntöttem, hogy közzéteszem.
Ha megfőztétek, meséljétek el nekem, hogy milyen volt. :-)


Káposztás birka – főleg bográcsban


A hozzávalók:

30 dkg natúr füstölt szalonna (húsos-nem húsos, mindegy)
5 fej  közepes vöröshagyma
1 kg birkahús (csontos hús, comb, borda – ízlés szerint valamelyik)
fokhagyma
1-2 babérlevél
0.5 liter vörösbor
5 db kis fejű fejes káposzta


A szalonnát apró kockákra vágom, kiolvasztom a zsírját, erre rádobom a szintén apróra vágott vöröshagymát.
Megdinsztelem, beleteszem a darabokra vágott birkahúst. (csontos hús, comb, borda) ízlés szerint. Csontosnak jobb íze van.
A húst féltenyérnyi darabokra kell vágni, ne legyen kisebb, mert a főzés során úgyis csökken a térfogata. Megborsozom, megsózom, nyomok rá fokhagymát ízlés szerint, hozzáadok egy babérlevelet és először saját levében elkezdem párolni fedő alatt, 5-10 percig.
Ráöntök egy pohár vizet, félpuhára főzöm. Amikor majdnem puha a hús, hozzáöntök vörösbort, nagyjából a megadott mennyiséget úgy, hogy a hússal egy szintben legyen. Összeforralás után beleteszem a kis fejű, cikkekre vágott káposztát és addig főzöm, míg a káposzta meg nem puhul.
Köret nem szükséges hozzá, az maga a káposzta. Esetleg kenyeret ajánlok mellé, ha a káposztával semmiképp nem tudsz betelni. :-)

Nagyon-nagyon finom, ez az egyik kedvenc bográcsban készült ételem. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése