2012. február 14., kedd

Egy őszinte történet - Miért jó gyerekeket vállalni?

Milyen érdekes visszagondolnom arra, hogy amikor kislány voltam, nagyjából 10 éves, akkor azt gondoltam, hogy nekem 20 évesen már gyerekem lesz.
Az élet nem így hozta, sokáig jártam főiskolára, tanulmányokat folytattam, de mégis: két gyermekemmel a mai kor szokásaihoz képest fiatal anyukának számítok.
Mielőtt teherbe estem, teljesen konkrét elképzeléseim voltak arról, hogy mit fogok tenni. Másfél évig voltam otthon mindkettejükkel, de időközben megváltoztak bennem a dolgok.
25 éves koromig azt gondoltam, hogy megszülöm őket, ott lesznek nekem és én ugyanúgy törtetek majd tovább a ranglétrán, mint ahogy a korábbi álmaimban elképzeltem.
Második gyermekem után nyolc órában kezdtem a munkahelyemen. 3 hétig bírtam. Teljesen megváltozott bennem az elképzelés arról, hogy mire is van szükségem.
Tényleg azt szeretném, hogy este 1-2 órát találkozzak a kisfiammal? Tényleg arra vágyom, hogy törtessek a céljaim felé, miközben őket mások nevelik helyettem?
Nem így történt. Egyszerűen elkezdtem azon gondolkodni, hogy hogyan lehetne még jobbá, még melegebb családi fészekké alakítani az életünket.
Elkezdtem tanulni, fejleszteni magam egy olyan út felé, amelyet jónak látok. Amiben van helye munkának és pénznek, de mindenekelőtt a gyermekeim és a családom a fontos. Ősanya vagyok?  Számtalanszor olvastam a horoszkópomban, de egészen addig nem hittem benne, amíg át nem éltem minden pillanatát.
Miért jó gyerekeket vállalni? Mert megismered önmagad. Mert olyan értékek (és hibák) kerülnek felszínre, amikről nem tudtad, hogy léteznek. Mert megtanulod, hogy a velük töltött idő fontosabb bármilyen kitűntetésnél. És mert tudod, hogy felnőnek egyszer, amikor még bőven jut majd időd magadra.
Mert amikor többen vannak, és látod őket együtt játszani, olyan energiával tölt fel, ami segít abban, hogy átéld a következő munkanapot. Mert ha haragszol is, a szíved mélyen mosolyog.
Mindig csak adnak. Figyeld meg. Akkor is adnak, amikor éppen szemtelenek, vagy nem fogadnak szót. Tanítanak arra, hogy hogyan tedd magad jobb emberré. Hogy tudj választani a materiális értékek és az élet igazi értelmei között. Egyensúlyban tartani a kettőt? Ez sem lehetetlen.
Én a gyermekeimben és a családomban találtam meg az élet igazi értelmét.

Te mit tanultál a gyermekeidtől? Írd meg a mosolyhely@gmail.com e-mail címre.

1 megjegyzés:

  1. Mosolyogva olvastam ezeket a sorokat. Milyen igazad van! Én azt szoktam mondani, hogy a gyerekek tükröt tartanak elénk. Sajnos sokszor ijesztő, amit ebben látunk. De az is biztos, hogy ha nem látnánk amit mutatnak, akkor a változás, a fejlődés lehetősége sem lenne elérhető számunkra!

    VálaszTörlés